خبر گزاری فارس: کیومرث کاتوزی گفت: نیازمندی طرفهای غربی برای این مذاکرات بیشتر جنبه اقتصادی دارد و کلیت رفتارشناسی غرب بر اساس منافع اقتصادی است و اصولا نگاه سیاسی غرب به خاورمیانه جنبه اقتصادی دارد.
کیومرث کاتوزی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس با اشاره به توافقات گروه 1+5 در استانبول و بدقولیهای آمریکا، انگلیس و فرانسه در این گروه در ارتباط با چگونگی روند مذاکرات بغداد اظهار داشت: ایران و طرفهای غربی بر اساس منافع مشترک در اجلاس بغداد حضور خواهند یافت و این منافع مشترک میتواند به عنوان پایههای امتیازاتی دوجانبه محسوب شود.
وی افزود: قرارگیری حصول منافع مشترک در این اجلاس قطع یقین روند مذاکرات را به خودی خود پیش خواهد برد و ضرورت ایجاب میکند تا از پیش داوری در خصوص این موضوع خودداری کنیم.
تحلیلگر مسائل سیاسی با اشاره به موضع ایران در مذاکرات 1+5 بغداد خاطرنشان کرد: آنچه مربوط به طرف ایرانی است، حضور صادقانه در این مذاکرات است و نکته مهمتر حمایت ارکان عالی نظام از هیئت مذاکرهکننده ایرانی و تصمیمات آن است.
* قطعا آقای اوباما به این نکته واقف است که حل و فصل صلحآمیز مناقشات هستهای ایران امتیاز بزرگی برای انتخابات پیش روی وی خواهد بود
کاتوزی در پاسخ به اینکه موقعیت آتی اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تا چه حد در گرو مذاکرات 1+5 بغداد است، تصریح کرد: قطعا آقای اوباما به این نکته واقف است که حل و فصل صلحآمیز مناقشات هستهای ایران امتیاز بزرگی برای انتخابات پیش روی وی خواهد بود و از طرفی کاهش تنشهای سیاسی در منطقه خاورمیانه باعث میشود تا استراتژی اقتصادی اوباما مبنی بر کاهش نیروهای نظامی در منطقه تحقق پیدا کند، بنابراین اگر مذاکرات با عزم جدی دوطرف همراه شود، میتواند نتایج قابل قبولی برای دو طرف داشته باشد.
وی در خصوص مواضع نابرابر اعضای 1+5 در برابر ایران اضافه کرد: روشن است که این کشورها در برابر ایران مواضع یکسانی ندارند، چراکه چین، روسیه، آمریکا و کشورهای غربی اروپایی هر کدام منافع مشخصی دارند و این منافع به کلیت خاورمیانه و فضای سیاسی آتی آن مربوط میشود.
* ایران شاه کلید تحولات آتی خاورمیانه است
این تحلیلگر مسائلی سیاسی ادامه داد: در واقع مذاکرات بغداد مذاکره در خصوص آینده خاورمیانه است و ایران شاه کلید تحولات آتی در این منطقه محسوب میشود، بنابراین باید در این مذاکرات این نکته برای طرفهای مذاکرهکننده روشن شود که رابطه احترامآمیز ایران با هر یک از کشورهای 5+1 نافی ارتباط احترامآمیز دوجانبه با دیگر کشورها نیست و ایران ظرفیت همکاری دوجانبه با هر یک از کشورهای مذاکره کننده به صورت جداگانه را دارد.
* غرب به خاطر مسائل اقتصادی به مذاکره با ایران نیاز دارد
کاتوزی با بیان اینکه طرفهای غربی نیازمند مذاکره با ایران در قالب 1+5 هستند، بیان داشت: نیازمندی طرفهای غربی برای این مذاکرات بیشتر جنبه اقتصادی دارد و کلیت رفتارشناسی غرب بر اساس منافع اقتصادی است و اصولا نگاه سیاسی غرب به خاورمیانه جنبه اقتصادی دارد.
وی افزود: حقوق بشر و دموکراسی، مادامی که تأمینکننده منافع اقتصادی غرب باشد، مورد قبول است و امروز هم شاهد آن هستیم که اروپا و آمریکا با بحرانهای اقتصادی زیادی روبهرو هستند و بخشی از آن هم ناشی از بیثباتی سیاسی در خاورمیانه است این این مسئله مهر تأییدی بر ضرورت نیازمندی این مذاکرات است.
این تحلیلگر مسائل سیاسی بزرگترین برگ برنده ایران در مذاکرات بغداد را ثبات سیاسی کشور عنوان کرد و گفت: از طرفی ارتباط عمیق و ریشهدار ایران با عراق و افغانستان و نیز ارتباط همزمان با ترکیه و سوریه و دیگر کشورهای منطقه و نزدیکی ایران به چین و روسیه معادلاتی را به وجود آورده است که آمریکا و غرب ناگزیر به مذاکره جدی با ایران است.
* غربی ها می دانند که مذاکرات ایران با آنها مخالفان فراوانی دارد
کاتوزی در خصوص چگونگی رفتار غربیها در اجلاس بغداد خاطرنشان کرد: طرفهای غربی در این اجلاس باید رفتاری عملی مبنی بر تلاش برای حل مسائل فیمابین از خود بروز دهند، چراکه افکار عمومی کشور ما برای ادامه این مذاکرات نیازمند این اقدام عملی است و خود غربیها بهتر میدانند که این مذاکرات مخالفان فراوانی دارد.
وی در خصوص فرآیند مذاکرات از سال 2003 تاکنون تصریح کرد: در دورههایی اشتباهاتی در خصوص این مذاکرات وجود داشته که شاید ناشی از شرایط زمانی و مکانی بوده است اما قاطعانه میتوان گفت که در حال حاضر در بهترین شرایط زمانی و مکانی قرار داریم.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در خصوص فتوای مقام معظم رهبری در زمینه عدم ساخت تسلیحات هستهای یادآور شد: فتوای رهبر معظم انقلاب مبتنی بر آموزههای دینی و قرآنی است و دستگاههای اطلاعاتی غرب بهتر از هر کسی میدانند که ایران به دنبال سلاح هستهای نیست، چراکه کشور ما خود بزرگترین قربانی سلاحهای غیرمتعارف در زمان جنگ با صدام است اما پیشرفت در همه زمینههای علمی و فناوری را حق مشروع خود میداند.
* مذاکرات باید نتایج عملی داشته باشد
کاتوزی در خصوص اینکه مذاکره برای مذاکره است یا در مذاکره باید دنبال راه حل بود، ادامه داد: مذاکره برای پایان تنشهای فیمابین و رفع کامل تحریمها و از سرگیری فعالیتهای اقتصادی دوجانبه است و با این هدف مذاکرات پیش رو باید نتایج عملی داشته باشد.
وی در پایان گفت: رفع تحریمهای مالی و نفتی در مذاکرات بغداد میتواند به عنوان اولین قدم مثبت لحاظ شود، یعنی در پایان این مذاکرات افکار عمومی ایران به چیزی فراتر از لبخند ملیح خانم اشتون و ادامه مذاکرات نیاز دارد.